Natuurpunt Voorkempen

pijlstaartTijdens de winter tellen we regelmatig de watervogels in onze regio. Dit gebeurt telkens op twee verschillende lokaties:

  • locatie 1 : kooldries - hoofsweer en omgeving
  • locatie 2 : klokkeven - volharding en omgeving

De tellingen gebeuren in volgende weekends. Wie wil deelnemen, geeft best eerst een seintje aan Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. om telkens de juiste datum door te krijgen.

  • 18/19 nov. 2017
  • 16/17 dec.2017
  • 13/14 jan.2018
  • 17/18 feb.2018

Meer info : Eric Grupping email Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Na het fotoverslag over Costa Rica vorig jaar vliegen we opnieuw richting Centraal-Amerika. Dit jaar is Panama de bestemming, een van landen met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Hoewel minder bekend als vakantiebestemming heeft Panama heel wat te bieden en is het land vlot bereisbaar. Van het Panamakanaal tot in de vulkanische hooglanden bezochten we uitgestrekte regenwouden. We vonden er kolibries, toekans, miereneters, brulapen, luiaards en nog zo veel meer. Welcome to the jungle!

De derde Puur Natuur quiz zal zoals de twee vorige edities gaan over inheemse flora en fauna. De derde editie zal origineler zijn omdat er geen echt vast omlijnde vragen over specifieke dier- of plantgroepen zijn. Deze willekeurige vragen zullen de quiz meer peper geven en de hersencellen nog meer doen kraken dan ervoor. Het wordt een ludieke en leerzame quiz. Vlug inschrijven is de boodschap want dertig ploegen kunnen de arena betreden met maximum 6 personen per ploeg.

Alhoewel De Bonte Klepper in juni op zijn mooist is, heeft ook de winter zijn charmes. Het verwelkte, desolate heidelandschap geeft ons een indruk van de beproevingen die de natuur in de winter krijgt te verduren. We wandelen ook nog even langs de Volharding om een beeld te krijgen van de overwinteraars. Als afsluiter genieten we nog na bij een drankje in het verwarmde hutje. Meer moet dat niet zijn.

ledenwervingNatuurpunt bestaat dit jaar 15 jaar en spant zich als grootste natuurvereniging van Vlaanderen in om planten, dieren en hun natuurlijke omgeving te beschermen.
Om de kaap van 100.000 leden te bereiken, willen we jou als vrijwilliger mobiliseren. Jij kent Natuurpunt Voorkempen het best en weet welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden en wat we allemaal doen om de natuur in Malle en Zoersel te beschermen.

Bont dikkopje 1Nadat er al jaren in onze afdeling van alles gebeurde rond dag- en nachtvlinders werd er op 30 april 2015 een vlinderwerkgroep gestart. Op de startvergadering was er een ruime belangstelling van leden binnen onze afdeling alsook van omliggende afdelingen. De eerste vergadering van onze nieuwe werkgroep op 20 mei 2015 kon doorgaan met 12 aanwezigen en 3 verontschuldigden. Om een stevige groep te verkrijgen nemen we best de tijd zodat we gezond kunnen groeien. Alvorens we beginnen aan inventarisaties willen we dit jaar van start gaan met enkele monitoring activiteiten. Zo krijgen we de gelegenheid om dag- en nachtvlinders te leren kennen. Alle belangstellenden zijn welkom en er is geen voorkennis vereist.