Natuurpunt Voorkempen

goudwesp 1Heb je een libel al eens van dichtbij bekeken? Weet je hoe je een vlinder kunt vangen met een netje? (We laten hem uiteraard weer los!) Ben je al eens op je knieën gaan zitten om een graafwespje te bekijken? En moet je bang zijn van een tijgerspin? Je hoort of doet het allemaal op de insectentocht van Natuurpunt Voorkempen. Dit jaar trekken we naar de Bonte Klepper. Daar vinden we specifieke beestjes van de hei en kunnen we ook waterbeestjes scheppen! Een activiteit voor het hele gezin!

veldparelmoervlinder 1Op de vlinder zondag van 06-08-2018 gaan we vlinders bekijken op volgende 4 plaatsen.
Je kan van elke plaats vertrekken met de fiets en of auto.
Er liggen overal route beschrijvingen en folders van de vlinders.
Openingsuren zijn vanaf 12.00 uur tot en met 18.00 uur.
Deelname is GRATIS !!!!!
Op elke locatie kan je Gageleer en fruitsappen drinken om ons te steunen.

Vertrekpunten:

baardvleermuisrenesseDit jaar brengen we een bezoekje aan Monnikenheide in Zoersel. We gaan op zoek naar vleermuizen in dit prachtige gebied en uitzonderlijk mogen we ook in de privé-tuin van het Zoerselhof rondwandelen.
Dit is een gezinsactiviteit en iedereen is welkom.

Op 6 september houden we onze jaarlijkse planningsvergadering in het Trappistencafé te Westmalle om 20 u.
Wie is er welkom? Iedereen die vragen naar of voorstellen van activiteiten wil inbrengen. Of bied je jouw eigen kennis graag aan als gids of spreker? Het is heel welkom.
Een duik in de mogelijkheden: gezinsactiviteiten, studieonderwerpen in een van onze reservaten, excursie naar een interessant gebied, beheertechnieken, reiservaringen met beelden, een interessante cursus….
Kom zeker want elk idee is belangrijk.
Organisatie van de avond: Christine Van Dommelen, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

ooievaar 1Het Zwin is zonder twijfel één van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het unieke karakter is te danken aan de regelmatige overstromingen. Om dit te vrijwaren, worden werken uitgevoerd en wordt het Zwin de komende jaren uitgebreid. Dit getijdenlandschap is een favoriete bestemming bij heel wat vogels. We noemen het niet voor niets de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden! We rijden naar het vernieuwde Zwin waar we een geleide wandeling doen (ca 2 uur) met een natuurgids. Na de wandeling eten we in de plaatselijke bistro onze boterhammen op. Nadien rijden we met de bus verder naar de Damse stadswallen, waar we met een lokale Natuurpuntgids dit prachtige domein bezoeken.

gewone kameleon spin 1Denk jij ook dat spinnen vieze beesten zijn die best zo snel mogelijk uitgeroeid moeten worden? Dan is de spinnensafari zeker iets voor jou! We gaan op zoek naar spinnen, kijken hoe ze vliegen verorberen, leren over hun moederinstincten en spannende romances en bovenal gaan we vaststellen dat de Belgische spinnen voor de mens ongevaarlijk zijn.

ledenwervingNatuurpunt bestaat dit jaar 15 jaar en spant zich als grootste natuurvereniging van Vlaanderen in om planten, dieren en hun natuurlijke omgeving te beschermen.
Om de kaap van 100.000 leden te bereiken, willen we jou als vrijwilliger mobiliseren. Jij kent Natuurpunt Voorkempen het best en weet welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden en wat we allemaal doen om de natuur in Malle en Zoersel te beschermen.

Bont dikkopje 1Nadat er al jaren in onze afdeling van alles gebeurde rond dag- en nachtvlinders werd er op 30 april 2015 een vlinderwerkgroep gestart. Op de startvergadering was er een ruime belangstelling van leden binnen onze afdeling alsook van omliggende afdelingen. De eerste vergadering van onze nieuwe werkgroep op 20 mei 2015 kon doorgaan met 12 aanwezigen en 3 verontschuldigden. Om een stevige groep te verkrijgen nemen we best de tijd zodat we gezond kunnen groeien. Alvorens we beginnen aan inventarisaties willen we dit jaar van start gaan met enkele monitoring activiteiten. Zo krijgen we de gelegenheid om dag- en nachtvlinders te leren kennen. Alle belangstellenden zijn welkom en er is geen voorkennis vereist.