Natuurpunt Voorkempen

Wat is lekkerder en gezonder dan onbespoten, zelfgekweekte groenten? Jerry Kloeck geeft je in deze cursus van Velt Voorkempen alle nodige kennis en praktijktips om ze in 2018 met succes zelf te kweken. Drie theorieavonden bereiden je voor op het nieuwe seizoen en op drie zaterdagvoormiddagen volgt de praktijk in een tuin. Iedere deelnemer krijgt gratis de Velt-publicatie ‘Moestuin voor beginners’

De tijd vliegt voorbij en alweer komt het Nieuwjaarscafé er aan! Onze jaarvergadering mét gratis hapje en drankje is de vorige jaren een succesformule gebleken. Het is de ideale gelegenheid om voeling te houden met het reilen en zeilen van Natuurpunt Voorkempen. Je komt in contact met bestuursleden, werkgroepverantwoordelijken en andere leden. Aan de hand van gevarieerde presentaties krijg je een overzicht van de activiteiten van het voorbije jaar en van onze financiële toestand (= wettelijke verplichting) voor het jaar 2017. Nadien worden – in primeur – de plannen voor 2018 toegelicht. Afdelingsreglement en boekhouding zullen ter inzage liggen.

pijlstaartTijdens de winter tellen we regelmatig de watervogels in onze regio. Dit gebeurt telkens op twee verschillende lokaties:

  • locatie 1 : kooldries - hoofsweer en omgeving
  • locatie 2 : klokkeven - volharding en omgeving

De tellingen gebeuren in volgende weekends. Wie wil deelnemen, geeft best eerst een seintje aan Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. om telkens de juiste datum door te krijgen.

  • 18/19 nov. 2017
  • 16/17 dec.2017
  • 13/14 jan.2018
  • 17/18 feb.2018

Meer info : Eric Grupping email Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

roodborst 1Dit weekeind worden gewestelijk alle tuinvogels geteld. Kun je thuis niet meedoen of twijfel je nog aan jouw vogelkennis? Kom samen met ons tellen bij de oude pastorij in Westmalle.

Deel 1 gaat over de ecologie van de honingbij, het belang van bestuiving en de producten die ze allemaal leveren (honing, koninginnenbrij,was, propolis, stuifmeel).
Deel 2 draait rond het belang van honing voor mensen overal ter wereld. En daar zit meteen ook een soort van geschiedenis van de imkerij in. In Nepal wordt hallucinogene honing geroofd tegen steile rotswanden. In Soedan maakt men korven waar wilde kolonies hun intrek in nemen. In Europa komt de stadsimkerij op en worden veel kunstgrepen toegepast om bijen te laten overleven. En in Mexico worden al vele honderden jaren angelloze bijen gehouden. Ze waren de trots van de maya's. Bij deze wereldreis staat Joeri Cortens ook stil bij het feit dat bijenteelt vaak een heel belangrijk onderdeel is in ontwikkelingsprojecten.

grauwegansOnze klassieke jaarlijkse busreis naar Zeeland, op zoek naar groepen ganzen, zwanen, eenden en zeevogels.

Vertrek 8 u pleintje Westmalle, 8 u 10 achter de kerk Sint-Antonius, 8 u 30 p+r Wommelgem (rond punt) – einde 19 u

18 euro, 7 euro kinderen tot 18 jaar. Inschrijven bij Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 03/312 40 15

Ons rekeningnr: BE69 7512 0545 9578

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Natuurpunt Voorkempen Kern Zoersel / Natuurpunt Schijnbeemden

bloemen 1Hoe verhoog je de natuurwaarde van je tuin? Theorie binnen en praktijk buiten.

gemeenschapscentrum Malle, Sint-Jozeflei 26 Westmalle

19 u 30-22 u 30. Andere data 26 februari, 5, 12 en 24 maart (praktijknamiddag)

5 euro. Inschrijven bij Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 03/310 06 37

Erika Vergauts (VELT)

Natuurpunt Voorkempen i.s.m. VELT Voorkempen en Milieuraad Malle

Neem foto's van nachtvlinders en breng ze mee. Voor jong en oud.

Oude pastorij, Berckhovenstraat 11 Westmalle

20 u – einde 22 u 30

gratis

Walter d’Hertefelt, 0478 65 90 10, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Natuurpunt Voorkempen

Onze afdeling beheert tientallen hectaren bos, waarbij behoud en ontwikkeling van natuurwaarden voorop staan. Hoe zag het oerwoud er uit in onze streken? Hoe functioneert een natuurlijk bos? Hoe kunnen we daar als bosbeheerders bij aansluiten om de natuurwaarden in stand te houden en te vergroten? Is exotenbeheer een zinvolle beheermaatregel? Paul Stryckers stond begin jaren tachtig mee aan de wieg van Kritisch Bosbeheer Vlaanderen, was nadien voorzitter van de Bossenwerkgroep van Natuurpunt en sinds 25 jaar conservator van ons natuurreservaat De Kluis - Blommerschot. Hij gaat met de deelnemers aan deze minicursus op zoek naar antwoorden op deze vragen. Indien gewenst volgt op een latere datum een terreinbezoek aan De Kluis - Blommerschot om de resultaten op het terrein te bekijken.

Het natuurgebied de Kooldries herbergt alle vier soorten watersalamanders maar we hopen vooral de Kamsalamander te zien. Deze grootste salamander van Vlaanderen kun je met zijn 18 cm echt een waterdraak noemen!
De Kooldries Brecht

14 u – einde 17 u

gratis

Bart Hellemans, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 0473/29 21 63

Natuurpunt Voorkempen Kern Zoersel

 

Deze reis is intussen volgeboekt.

Zoals in het vorige boekje reeds aangekondigd gaan we in 2018 naar Extremadura.
Onze gastvrouw en gastheer daar zijn Jenny en Michel, tot een vijf jaar geleden onze hard meewerkende vrijwilligers bij Natuurpunt.
Extremadura is een autonome regio in het zuidwesten van Spanje, grenzend aan Portugal. Wij bezoeken het noordelijke deel van Extremadura met Plasensia, Cáceres en Trujilo als bekendste plaatsen. Het is een van de dunbevolktste streken van Spanje, maar voor vogelkijkers wel een van de mooiste streken om te bezoeken.


We logeren dicht bij het Nationaal park Monfragüe, waar we steeds terecht kunnen voor onder andere vale, monniks- en aasgieren. In de wijde omgeving gaan we op zoek naar een 140-tal zeldzame en minder zeldzame vogelsoorten.

ledenwervingNatuurpunt bestaat dit jaar 15 jaar en spant zich als grootste natuurvereniging van Vlaanderen in om planten, dieren en hun natuurlijke omgeving te beschermen.
Om de kaap van 100.000 leden te bereiken, willen we jou als vrijwilliger mobiliseren. Jij kent Natuurpunt Voorkempen het best en weet welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden en wat we allemaal doen om de natuur in Malle en Zoersel te beschermen.

Bont dikkopje 1Nadat er al jaren in onze afdeling van alles gebeurde rond dag- en nachtvlinders werd er op 30 april 2015 een vlinderwerkgroep gestart. Op de startvergadering was er een ruime belangstelling van leden binnen onze afdeling alsook van omliggende afdelingen. De eerste vergadering van onze nieuwe werkgroep op 20 mei 2015 kon doorgaan met 12 aanwezigen en 3 verontschuldigden. Om een stevige groep te verkrijgen nemen we best de tijd zodat we gezond kunnen groeien. Alvorens we beginnen aan inventarisaties willen we dit jaar van start gaan met enkele monitoring activiteiten. Zo krijgen we de gelegenheid om dag- en nachtvlinders te leren kennen. Alle belangstellenden zijn welkom en er is geen voorkennis vereist.