Natuurpunt Voorkempen

behaag2017De gemeenten Malle en Zoersel, de respectieve milieuraden en Natuurpunt Voorkempen organiseren tijdens de maanden september en oktober een behaagactie met streekeigen struiken, hagen en bomen. Streekeigen groen is goedkoper, groeit sneller en is beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en tegen allerlei ziektes of plagen. Gemengde hagen en houtkanten vormen groene linten in het landschap en verhogen de waarde van het landschap zowel voor plant en dier als voor de mens.

Aangeboden worden streekeigen beukenhagen, haagbeukhagen, taxushagen, gemengde hagen voor droge en natte gronden, bloesem- en bessenhagen, vogelbosjes, klimplanten, knotwilgen en nog zoveel meer en dit aan zeer competitieve prijzen (zie bestelbon in het midden van dit ledenblad).

De bomen voor het jaar 2017 zijn Winterlinde en Okkernoot.

vliegenzwamPaddenstoelen zijn een beetje mysterieus. Ze schieten razendsnel de grond uit en groeien in een jaargetijde waarin normale planten het voor bekeken houden. En als je per ongeluk een verkeerde in de pan gooit, vertel je het waarschijnlijk niet na. Wat doen ze uberhaüpt in het bos? Hoe hou je die soorten uit elkaar? In De Kluis - Blommerschot vinden we ongetwijfeld genoeg variatie om jouw verwondering op te wekken. We gaan op zoek naar zwammen die naar amandelen ruiken, of naar pili pili smaken of zelfs blauw worden als je ze aanraakt.

urania2017De planeet Saturnus met haar ringen, dubbelsterren, bolhopen, gasnevels en verafgelegen melkwegstelsels. Dit alles kan je komen bekijken in Malle op vrijdagavond 20 oktober 2017. Urania Mobiel, Vlaanderens mobiele sterrenwacht, stelt er een aantal grote telescopen op en geeft zo aan iedereen de kans om een blik te werpen in het diepe heelal. Ondertussen leren we ons weg vinden aan de sterrenhemel en worden de belangrijkste sterrenbeelden aangewezen door ervaren gidsen van Volkssterrenwacht Urania.

Mocht het weer het niet toelaten, ook dan laten we je sterren zien. Door middel van astronomische software toveren we de sterrenhemel boven Malle te voorschijn. We zien sterrenbeelden opkomen en ondergaan en ontdekken de circumpolaire beweging. De Grote Beer en de Kleine Beer draaien gezapig rond de Poolster. Ook de sterrenbeelden van de dierenriem passeren de revue. Met onze digitale telescoop zoomen we in op enkele ‘deepsky’ opbjecten en krijgen zo een inzicht in het leven en dood van een ster. We maken een reis door de tijd en zien de sterrenhemel veranderen in de loop van het jaar. Voor onze ogen ontwikkeld zich de dans van de planeten. Tijd om België te verlaten en een reis rond de wereld te maken en de sterrenhemel te tonen vanaf ieders favoriete bestemming.

bkwerkenHet is weer zover, onze hoogdag van en voor de natuur. De Bonte Klepper is een gebied aan de Kempense vaart en vormt met het Klokkenven een groene long aan de rand van Oostmalle en Rijkevorsel. Het is een gebied van heide en ven, een typisch Kempens landschap. Er staat een korte kennismaking met het reservaat op de agenda en er worden allerlei werkjes uitgevoerd door, hopelijk, heel wat vrijwilligers.

Na het fotoverslag over Costa Rica vorig jaar vliegen we opnieuw richting Centraal-Amerika. Dit jaar is Panama de bestemming, een van landen met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Hoewel minder bekend als vakantiebestemming heeft Panama heel wat te bieden en is het land vlot bereisbaar. Van het Panamakanaal tot in de vulkanische hooglanden bezochten we uitgestrekte regenwouden. We vonden er kolibries, toekans, miereneters, brulapen, luiaards en nog zo veel meer. Welcome to the jungle!

De derde Puur Natuur quiz zal zoals de twee vorige edities gaan over inheemse flora en fauna. De derde editie zal origineler zijn omdat er geen echt vast omlijnde vragen over specifieke dier- of plantgroepen zijn. Deze willekeurige vragen zullen de quiz meer peper geven en de hersencellen nog meer doen kraken dan ervoor. Het wordt een ludieke en leerzame quiz. Vlug inschrijven is de boodschap want dertig ploegen kunnen de arena betreden met maximum 6 personen per ploeg.

Alhoewel De Bonte Klepper in juni op zijn mooist is, heeft ook de winter zijn charmes. Het verwelkte, desolate heidelandschap geeft ons een indruk van de beproevingen die de natuur in de winter krijgt te verduren. We wandelen ook nog even langs de Volharding om een beeld te krijgen van de overwinteraars. Als afsluiter genieten we nog na bij een drankje in het verwarmde hutje. Meer moet dat niet zijn.

ledenwervingNatuurpunt bestaat dit jaar 15 jaar en spant zich als grootste natuurvereniging van Vlaanderen in om planten, dieren en hun natuurlijke omgeving te beschermen.
Om de kaap van 100.000 leden te bereiken, willen we jou als vrijwilliger mobiliseren. Jij kent Natuurpunt Voorkempen het best en weet welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden en wat we allemaal doen om de natuur in Malle en Zoersel te beschermen.

Bont dikkopje 1Nadat er al jaren in onze afdeling van alles gebeurde rond dag- en nachtvlinders werd er op 30 april 2015 een vlinderwerkgroep gestart. Op de startvergadering was er een ruime belangstelling van leden binnen onze afdeling alsook van omliggende afdelingen. De eerste vergadering van onze nieuwe werkgroep op 20 mei 2015 kon doorgaan met 12 aanwezigen en 3 verontschuldigden. Om een stevige groep te verkrijgen nemen we best de tijd zodat we gezond kunnen groeien. Alvorens we beginnen aan inventarisaties willen we dit jaar van start gaan met enkele monitoring activiteiten. Zo krijgen we de gelegenheid om dag- en nachtvlinders te leren kennen. Alle belangstellenden zijn welkom en er is geen voorkennis vereist.