Natuurpunt Voorkempen

(verslag van Ludo Van Rossum, foto's op Google Photo's)

22 oktober, de dag kondigt zeer mistig aan. Eddy beloofde ons thuis te komen ophalen en inderdaad, stipt om half zeven stopte een zwarte Opel Vivaro aan onze voordeur en werden we samen met Rita naar de parking achter de kerk van Sint Antonius gereden. Alle andere medereizigers stonden daar reeds met pak en zak te wachten. Na een keurige verdeling van de verschillende reizigers over de drie Opels en de Camper van Eric werd het vertreksignaal gegeven en reden we over de kalme autoweg Wommelgem – Antwerpen – Brussel – Namen richting Bouillon. De rust en korte nacht hadden hun effect op toevallende ogen en hier en daar klonk zacht gesnurk.

Een mooie avond... de zomer geeft nog een beetje warmte en er hangt geen regen in de lucht.

Om kwart voor 7 komen de eerste mensen al aan... gelukkig staat vleermuis Bart alvast klaar om hen te begroeten en wegwijs te maken.
Rond half 8 kunnen we van start gaan met het programma. Zoals de vorige jaren starten de kinderen (ongeveer 35) met een vleermuizenspel. Ze kunnen een vleermuizendiploma behalen door te leren vliegen, eten, slapen, communiceren en insecten vangen als echte vleermuizen. Hangend aan een ladder of gezellig knutselend leven de kinderen zich uit onder begeleiding van een team enthousiaste vrijwilligers. Ondertussen luisteren hun mama’s, papa’s, grootouders en andere geïnteresserden naar Michels deskundige uitleg.

Tuin Ludo met kleine vosAls we spreken over hoogdagen dan zijn dat voor de vlinderwerkgroep ontegensprekelijk de jaarlijkse internationale vlinderteldagen. Het weekend werd ingezet met prachtig weer. Op zaterdag voormiddag mochten we als enige in Vlaanderen de VRT nieuwsdienst in onze vlindervriendelijke tuin ontvangen. Ze zorgden voor een mooie reportage in het 1uur journaal met een herhaling in het 7uur journaal. Tezamen met een artikel in “De Zondag” was de basis gezet voor een prachtige dag. Het prachtige zonnige weer met 27graden, de massale opkomst van zeker 150 bezoekers en 100 vlinders (20 soorten dagvlinders) en de fantastische inzet van de leden van de vlinderwerkgroep maakten samen een onvergetelijke unieke vlinderhoogdag. De talrijke vragen getuigden van een grote belangstelling en interesse. Hopelijk komt onze boodschap over en worden er wat mensen aangestoken om hun tuin ook wat vlindervriendelijker te maken. Na een deskundig geleid bezoek aan tuin en museum konden de bezoekers wat snuisteren tussen de natuurliteratuur en nog wat napraten in het natuurpuntcafe met een koele Gageleer. Wist je dat bij de nationale telling Zoersel op de tweede plaats stond van waargenomen soorten en provinciaal zelfs op de eerste plaats. Reden te meer om onze tuinen vlinderaantrekkelijk te maken.

Ludo

Op midzomernacht, de kortste nacht van het jaar planden we met de nieuwe vlinderwerkgroep een monitoring van nachtvlinders in mijn tuin. Omdat in deze korte nacht de nachtvlinders pas laat ontwaken zijn we onder ruime belangstelling om 21u gestart met een power-point presentatie . We hadden het over onze nachtvlinderfamilies met hun voornaamste kenmerken om vlotter te kunnen determineren. We spraken ook over de verschillende dagactieve nachtvlinders die bij nader toezien even talrijk zijn in soorten dan onze dagvlinders. In de 50-jaar oude verzameling kregen we nog eens een overzicht van de nachtvlinderfamilies. Door de microscoop konden we enkele details bekijken ,zoals vlinderschubben en het typische haakapparaat dat de achtervleugel met de voorvleugel verbindt. Tegen 23u was het donker genoeg om de eerste nachtvlinders op het witte laken te bewonderen. De zomer was al een uur oud en we hadden ongeveer een twintig soorten op bezoek gehad voordat we allen weer wat waarnemingen rijker huiswaarts keerden.

Vrijdagavond 19 u. De eerste kinderen komen toe...Ze hebben nog wat schrik om omgetoverd te worden in vleermuizen. Als de groep na een tijdje wat groter is geworden, durven er enkele flinkerds zich laten schminken. Snel daarna hebben Nina en Katrijn de handen vol om iedereen mooi te maken.
Maar er valt meer te doen. Hans en Annelies stormen het terrein op en sleuren ons allemaal mee in een fantastisch spel met opdrachten. We moeten de vleermuizen helpen om de moeilijkheden die zij tegenkomen te overwinnen. Dat gebeurt in een achttal opdrachten waarin we onze behendigheid moeten laten zien. Super leuk !!!

Jos jansen kon tijdens de wandeling de Waterspreeuw mooi op film vastleggen.