De Bonte Klepper De Kluis/Blommerschot De Kluis/Blommerschot Marbelen Ven

paddenoverzet2019

paddenoverzet2019
Onze inheemse amfibieën worden rond deze periode massaal wakker. Bij de eerste hogere temperaturen gepaard met hoge vochtigheid ontwaken kikkers, padden en salamanders uit een diepe winterslaap. Dan hebben de amfibieën één doel: zich voortplanten in een zuivere poel, beek of vijver. Op hun tocht moeten ze vaak het drukke verkeer op de verharde wegen trotseren. Om het aantal verkeersslachtoffers te beperken, worden in Vlaanderen op meer dan 200 locaties paddenoverzetacties georganiseerd.

Veilig oversteken

Op kritieke punten langs drukke wegen plaatsen vrijwilligers van Natuurpunt en Hyla paddenschermen om te verhinderen dat de amfibieën zelf de weg oversteken. Emmers ingegraven aan deze afsluitingen moeten de amfibieën opvangen wanneer ze de sprong naar de overkant wagen. De emmers worden dagelijks gecontroleerd en opgevangen dieren worden door vrijwilligers over de weg gezet, zodat ze hun reis kunnen voortzetten en hun favoriete poel kunnen bereiken en zich er voortplanten. Ergens in juli of augustus zien we dan het gevolg van de paddentrek: honderden padjes, kleine kruipertjes van amper één centimeter groot, komen uit het water. Dit fenomeen is erg opvallend en wordt ook wel “paddenregen” genoemd.

Overzetacties in Malle en Zoersel

Als je graag wil meehelpen neem dan contact op met de hieronder vermelde contactpersonen. Voor meer info over de soorten en aantallen op de verschillende overzetacties, klik hieronder op de locatie.

Malle :
Sint-Pauluslaan

Zoersel :
Einhovensebaan
Salphensebaan
Kluisbaan
Zandstraat en Drengel

Praktisch

Wanneer: De paddentrek vind meestal plaats tussen half februari en einde maart. Op avonden met geschikte weersomstandigheden (warm en regenachtig) kan je mee padden overzetten, doorgaans tussen 19:30 en 22:30u.
Meld je aan bij een van onderstaande contactpersonen en we houden je op de hoogte van de activiteiten.
Meebrengen: fluo-vestje, zaklamp en propere emmer
Contact:
Malle: Fabienne Renders – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Zoersel: Bart Hellemans – Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Delen
4021617507 354782658291971 3635876462434542945 navevebadge roes
biodyvino logoJacobinBiosanologo
OrisWuytsSurceletomatenunnamed
Sunday the 24th. - Joomla Templates