Natuurpunt Voorkempen

In het weekend van 2 en 3 juni kun je weer ecotuinen bezoeken.

Bijna 200 stadstuinen, siertuinen, moestuinen, boomgaarden en samentuinen zetten hun tuinpoort gratis voor je open.
De volledige lijst met een beschrijving van elke tuin en de openingsuren kun je binnenkort vinden op velt.nu/ecotuindagen

Gezinsactiviteit voor groot en klein, paaseieren rapen en randanimatie. Op paasmaandag kunnen de kinderen in het kasteelpark De Renesse zoeken naar lekkere paaseitjes.
Die er door de paasvos verstopt werden. De vos is gekend als een sluw dier maar bij de Paasvos is niets minder waar. De Paasvos zal de kinderen zelfs helpen bij het zoeken naar de paaseieren. Achteraf zijn er nog allerhande activiteiten voor de kinderen voorzien.
Amusement verzekerd!
Kom jij ook mee paaseieren verzamelen?

De plotse groei en bloei van de voorjaarsbloeiers in onze loofbossen is een van de spectaculairste natuurfenomenen in onze streken. Dit gebeurt alleen in loofbossen op vruchtbare grond; in de Kempen is het dus een zeldzaam fenomeen. Ons reservaat De Kluis - Blommerschot volgt de loop van de Delfte beek. De bodem van de beekvallei werd door duizenden jaren overstromingen voldoende aangerijkt met deeltjes uit de Kempense kleilaag. Zo hebben zich hier mettertijd typische voorjaarskruiden kunnen vestigen zoals bosanemoon, dalkruid, lelietje-van-dalen, gele dovenetel en speenkruid.

Als het tuinseizoen begint, merk je vaak dat je planten teveel hebt. Gooi ze niet op de composthoop maar geef ze een tweede leven. Breng ze naar de plantenruil. Je kunt zaden, plantjes, stekken, zaailingen van groenten, kruiden en sierplanten komen ruilen, zelfs boompjes en struiken. En je kunt er bij een kop koffie kennis maken en ervaringen uitwisselen met andere tuinliefhebbers. Als je pas begint te tuinieren en zelf nog geen tuingoed hebt om te ruilen, ben je ook welkom. Vanaf 15 uur kun je dan komen kijken en waarschijnlijk nog een paar interessante plantjes of zaadjes krijgen.

Herentalsebaan 77 Zoersel

Zaterdag 21 april 14 u tot 16 u

Gratis. Er wordt alleen geruild of gegeven, geen verkoop.

Renée Grysolle, Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

Gezinswandeling, vanaf 4 jaar. We wandelen het vogelpad in het bos van Monnikenheide. Gids Quan en begeleider Kristien geven meer uitleg over de aanwezige vogels. Kids met een extra portie energie kunnen zich ook nog uitleven op de dieren-fit-o-meter. De bewoners zorgen nadien voor een zelfgebakken koekje. Toegankelijk voor buggy’s, honden welkom aan de leiband.

Welke vogel zingt daar? Het kleiputtengebied van de Bonte Klepper geeft je de kans om verschillende unieke vogelsoorten nader te leren kennen.

Reservaat de Bonte Klepper Rijkevorsel (einde Nijverheidsweg, naast kanaal)

Richard is oud-voorzitter van onze afdeling en nu actief in het Turnhoutse. We bezoeken de gewestbossen en het NP reservaat Kijkverdriet. Nadien is er gelegenheid om bij te praten bij een lekker drankje in het boshuis.

Dit jaar doen we een korte fietstocht in de omgeving van Einhoven en den Drengel in Zoersel. Hierbij bezoeken we enkele locaties van nestkasten waar steenuiltjes broeden en indien mogelijk worden onderweg enkele jonge uiltjes geringd.

Libellen zijn kleurrijke luchtacrobaten die al eeuwen tot de verbeelding spreken. Ze duiken dan ook regelmatig op in fabels en broodje-aapverhalen. Maar hun echte leven is daarom niet minder boeiend. In deze cursus geven ze hun geheimen prijs. Zo vinden we verlichting bij het Lantaarntje, leren we Smaragdlibel en Koraaljuffer naar waarde schatten én komen we te weten wat Paardenbijters en Glassnijders op hun kerfstok hebben.

Opzet

Inleiding tot de Vlaamse libellen (en waterjuffers) in 2 lessen en 2 excursies.

Prijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt 25 euro.

Data: (2 avonden & 2 excursies in de namiddag)

28/05/2018 van 19u30 tot 22u30
04/06/2018 van 19u30 tot 22u30
09/06/2018 van 14u00 tot 17u00
04/08/2018 van 14u00 tot 17u00

Pastorij van Westmalle (zolder)
Berckhovenstraat 11, 2390 Westmalle

inschrijven kan binnenkort online via: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-libellen-malle-27105

 

Grassen vormen niet de grootste plantenfamilie inzake soorten, maar ze zijn wel een van de belangrijkste vegetatievormers op aarde. Waar geen bos kan groeien, komen vaak natuurlijke graslanden voor. Ze vormen er het hoofdvoedsel van specifieke planteneters: de grazers. Grassen leveren, via de granen, onze belangrijkste voedingsgewassen: rijst, tarwe, maïs,… Grassen zijn het ook waard om hun intrinsieke schoonheid te ontdekken. Meer dan redenen genoeg om naar onze minicursus grassen te komen. Je maakt kennis met de hoofdkenmerken van grassen en je kunt op het einde van de voormiddag enkele algemene soorten herkennen.

Door zijn geheimzinnige bestaan werd de ‘geitenmelker’ of nachtzwaluw vroeger vaak beschuldigd van allerlei ongeregeldheden. Ga in de schemering mee op stap op de heide. Naast de nachtzwaluwen rekenen we ook op een heus krekelconcert.

Een fietstocht voor alle leeftijden langs het Schijn van Westmalle tot Antwerpen in 3 lussen (Westmalle – Schilde, Schilde – Wommelgem, Wommelgem – Antwerpen) met infostands en drankgelegenheid op de verschillende stops.

Wat is lekkerder en gezonder dan onbespoten, zelfgekweekte groenten? Jerry Kloeck geeft je in deze cursus van Velt Voorkempen alle nodige kennis en praktijktips om ze in 2018 met succes zelf te kweken. Drie theorieavonden bereiden je voor op het nieuwe seizoen en op drie zaterdagvoormiddagen volgt de praktijk in een tuin. Iedere deelnemer krijgt gratis de Velt-publicatie ‘Moestuin voor beginners’

ledenwervingNatuurpunt bestaat dit jaar 15 jaar en spant zich als grootste natuurvereniging van Vlaanderen in om planten, dieren en hun natuurlijke omgeving te beschermen.
Om de kaap van 100.000 leden te bereiken, willen we jou als vrijwilliger mobiliseren. Jij kent Natuurpunt Voorkempen het best en weet welke activiteiten er allemaal georganiseerd worden en wat we allemaal doen om de natuur in Malle en Zoersel te beschermen.

 

Deze reis is intussen volgeboekt

Zoals in het vorige boekje reeds aangekondigd gaan we in 2018 naar Extremadura.
Onze gastvrouw en gastheer daar zijn Jenny en Michel, tot een vijf jaar geleden onze hard meewerkende vrijwilligers bij Natuurpunt.
Extremadura is een autonome regio in het zuidwesten van Spanje, grenzend aan Portugal. Wij bezoeken het noordelijke deel van Extremadura met Plasensia, Cáceres en Trujilo als bekendste plaatsen. Het is een van de dunbevolktste streken van Spanje, maar voor vogelkijkers wel een van de mooiste streken om te bezoeken.


We logeren dicht bij het Nationaal park Monfragüe, waar we steeds terecht kunnen voor onder andere vale, monniks- en aasgieren. In de wijde omgeving gaan we op zoek naar een 140-tal zeldzame en minder zeldzame vogelsoorten.

Bont dikkopje 1Nadat er al jaren in onze afdeling van alles gebeurde rond dag- en nachtvlinders werd er op 30 april 2015 een vlinderwerkgroep gestart. Op de startvergadering was er een ruime belangstelling van leden binnen onze afdeling alsook van omliggende afdelingen. De eerste vergadering van onze nieuwe werkgroep op 20 mei 2015 kon doorgaan met 12 aanwezigen en 3 verontschuldigden. Om een stevige groep te verkrijgen nemen we best de tijd zodat we gezond kunnen groeien. Alvorens we beginnen aan inventarisaties willen we dit jaar van start gaan met enkele monitoring activiteiten. Zo krijgen we de gelegenheid om dag- en nachtvlinders te leren kennen. Alle belangstellenden zijn welkom en er is geen voorkennis vereist.