Natuurpunt Voorkempen

behaag2017

behaag2017
We hebben iets te vieren!

Dit jaar, en al voor de 25e keer pakt Natuurpunt uit met de Behaag ..natuurlijk –actie. Natuurpunt wil hiermee het aanplanten van streekeigen hagen bevorderen. We doen dit niet alleen. Dertien Natuurpuntafdelingen, waaronder Natuurpunt Voorkempen ondersteunen de actie. In Voorkempen doen we dit in samenwerking met VELT. Zo richten we ons tot de bevolking van wel 30 gemeenten in de provincie Antwerpen.
Het succes van de opeenvolgende campagnes in Malle en Zoersel heeft ongetwijfeld te maken met de vlotte samenwerking tussen de vrijwilligers van Natuurpunt Voorkempen, VELT Voorkempen, de milieudiensten, de gemeentelijke groendiensten en de milieu-adviesraden.
Omdat het een jubileumjaar is en op vraag van de milieu-ambtenaren in verschillende gemeenten bieden we buiten de traditionele haagplanten ook verschillende soorten fruitbomen en bessenstruiken aan. Hierover krijgt u wat verder in de tekst extra uitleg.
Bij iedere bestelling schenkt de gemeente Malle een gratis zak potgrond.

Waarom streekeigen groen ?
Een gevarieerd landschap met houtkanten, kleine bosjes en ruigere plekjes biedt de natuur een veelheid aan kansen om er te leven. Deze kleine landschapselementen zijn de afgelopen decennia sterk in aantal en oppervlakte afgenomen. Hagen, houtkanten en bomenrijen zijn in ons cultuurlandschap vaak de enige overgebleven verbindingswegen tussen natuurgebieden. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privé-tuinen kunnen samen groene linten vormen en zo gedeeltelijk zorgen voor vervanging van de verdwenen struwelen, houtkanten en hakhoutbosjes. Zo verhoogt de waarde van het landschap zowel voor plant en dier als voor de wandelaar.
Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Je tuin of balkon is voor heel wat dieren uit onze omgeving dé plek om eten te vinden: bessen, nectar, stuifmeel, blaadjes, zaadjes,… Vlinders gebruiken de bladeren of takken van bepaalde planten om er hun eitjes op te leggen. De rupsen eten dan van die plant voor ze verpoppen tot de prachtige vlinders. Tijdens hun reis naar andere oorden vinden trekvogels voedsel in bes-dragende soorten zoals Gelderse roos, vlier enzovoort. Andere vogels gebruiken struikjes dan weer om er veilig hun nest in te kunnen verbergen of … als uitkijkpost om van daaruit de omgeving toe te zingen: hier ben ik, die is mijn territorium! Ook vlinders doen dat: ze overschouwen en verdedigen een territorium vanop bladeren en takken.
Je kan vanaf 1 september tot 26 oktober 2018 tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten aankopen. De voordelen van streekeigen groen tegenover uitheems (sier-)groen zijn immers talrijk. Streekeigen bomen en struiken groeien sneller, zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en allerlei ziekten... en zijn heel wat vriendelijker voor uw portemonnee.
Aangeboden worden streekeigen beukenhagen, haagbeukhagen, taxushagen, gemengde hagen voor droge en natte gronden, bloesem- en bessenhagen, vogelbosjes, klimplanten en nog zoveel meer en dit aan zeer competitieve prijzen ( zie bestelbon in het midden van dit Ledenblad).
De bomen voor het jaar 2018 zijn Lijsterbes, Veldesdoorn en (inheemse)Vogelkers.

Dit jaar bieden we op vraag van veel deelnemende gemeenten fruitbomen en bessenstruiken aan. Voor de keuze van de bessenstruiken hebben we ons in Voorkempen laten adviseren door de heer Daniël Willaeys, oprichter van VELT (Vereniging Ecologische Land- en Tuinbouw). Zijn jarenlange ervaring ‘on the field’ heeft ons toegelaten sterke, productieve en weinig ziekte gevoelige soorten aan te bieden die 100% biologisch geteeld werden. (zie apart toegevoegd artikel).

De fruitbomen (pruim, kers, appel en peer) zijn van het halfstamtype en werden geselecteerd door de organiserende Behaag-werkgroep. Ze worden geleverd door onze vaste boomkweker. Dit is een garantie voor de kwaliteit. Bijkomende informatie over soorten, aanplantadvies, bemesting, bestuiving, … is terug te vinden in een apart toegevoegd artikel.

Net zoals ieder jaar bieden we zaad voor bloemenweiden aan. Vervang eens een stukje van dat traditionele gazon! Een bloemenweide heeft door zijn grote diversiteit aan planten een grote ecologische waarde voor bijen en vlinders. Het directe voordeel voor de mens is niet alleen dat een wilde bloemenweide mooi is om naar te kijken, maar ook dat ze weinig arbeidsintensief is en weinig onderhoudskosten vraagt. Het zaad dat aangeboden wordt is een mengsel van autochtone éénjarige, tweejarige en vaste planten.
Terug van weggeweest: het Bijenhotel ! Het gaat niet goed met de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun korven en overleven vaak de winter niet. De wilde bijen doen het zo mogelijk nog slechter. Help ons het tij te keren! De bijenhotelletjes worden gemaakt van prima kwaliteitshout en volgens de regels van de kunst door Den Atelier in Niel, een arbeidszorgcentrum voor mensen, die omwille van een beperking, niet terecht kunnen in de gewone tewerkstelling. Door aankoop van een bijenhotel toont u dus ook een sociaal engagement.
Het volledige gamma van de aangeboden struiken, hagen en bomen is terug te vinden op: http://users.telenet.be/behaag/ en op www.natuurpuntvoorkempen.be
Een volledig uitgewerkte gebruiksaanwijzing voor het inzaaien en beheren van een bloemenweide is terug te vinden op: www.natuurpuntvoorkempen.be
Hoe haagplanten bestellen en afhalen in Malle?
Het bestelformulier kan je terugvinden op de website van Natuurpunt Voorkempen en op www.malle.be ( Tik in het zoekvenster ‘Behaagactie’ in.) Zorg dat de bestelling en de betaling binnen zijn uiterlijk vrijdag 26 oktober 2018. Betalen doe je via overschrijving op rekeningnr. BE80 7512 0545 9477 van Natuurpunt Voorkempen. Het bestelformulier kan je ook bezorgen aan de dienst Leefmilieu, Nijverheidsstraat 7, 2390 Oostmalle of mailen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..
Het bestelde plantgoed kan je dan afhalen op zaterdag 1 december tussen 10.00 en 12.00 uur in het gemeentemagazijn, Nijverheidsstraat 7, Malle.
Hoe haagplanten bestellen en afhalen in Zoersel?
Heel eenvoudig! Het bestelformulier kan je terugvinden op de website van Natuurpunt Voorkempen en op www.zoersel.be . ( Tik in het zoekvenster ‘Behaag’ in.) Duid je keuze aan op het bestelformulier. Dit formulier dient uiterlijk woensdag 31 oktober ingeleverd te worden bij de dienst Milieu. Je betaalt het ganse bedrag op rekeningnr.
BE69 7512 0545 9578 van Natuurpunt Voorkempen Kern Zoersel.
Het bestelde plantgoed kan je dan afhalen op zaterdag 1 december tussen 10.00 en 12.00 uur in de schuur van de Groendienst in het park Halle Hof, Kasteeldreef 55, Zoersel.

Behaag-natuurlijk-2018.pdf

Bestelformulier Behaag Natuurlijk Zoersel 2018.pdf

Bestelformulier behaag natuurlijk Malle 2018.pdf

8-stappenplan-bloemenweide.pdf

Promotiebrochure-Behaag-natuurlijk-2018.pdf

Bessenstruiken-info.pdf

Bloemenweide-samenstelling.pdf

Fruitbomen-info.pdf

NP-Behaagactie-Hoe-een-bloemenweide-inzaaien.pdf

Delen