Op Vrijdag 27/12/2019 hebben we met heel wat vrijwilligers, zowel  kinderen als volwassenen)  de eerste telling van het winterseizoen uitgevoerd.

Het was een succes in beide kelders in Oostmalle wat minder en in Westmalle wat meer.

Na afloop hebben we nog een praatje gemaakt met de 100 jarige Barones. Ze is nog steeds geinteresseerd in de telling. 

 

Resultaten 27/12/2019

Westmalle : 10 Baardvleermuizen, 4 franjestaarten, 9 watervleermuizen en 1 Myotis

Oostmalle : 9 baardvleermuizen en 2 franjestaarten

DSC 9716 DSC 9707 DSC 9703 DSC 9719 DSC 9711

De eerste ijskelder telling van het winterseizoen 2018/2019 zit er op.
Voor de eerste keer waren we met zoveel deelnemers namelijk 21 enthousiaste vleermuizen tellers.
8 kinderen en 13 volwassenen.

In Oostmalle telde we 14 vleermuizen:

Vandaag zaterdag 17/02/2018 hebben we voor de tweede keer van het winterseizoen 2017/2018 de ijskelders van West en Oostmalle geteld.
Er waren ook dit jaar weer duidelijk verschillen en in Westmalle zelfs 2 dieren minder.
Dus onze vleermuizen worden in de winter wakker en gaan zich duidelijk op andere plaatsen vestigen.
Na afloop nog een praatje gemaakt met de Barones die al goed hersteld was van haar heupbreuk(ze liep al terug rond).
En dat voor een 99 jarige schapeau zou ik zeggen.

Resultaten 17/02/2018

Westmalle : 9 Baardvleermuizen, 2 franjestaarten, 4 watervleermuizen en 1 spec

Oostmalle : 12 baardvleermuizen en 4 franjestaarten.

We vertrokken op de parking en iedereen dacht met zo een temperatuur(8 graden) moeten we niet veel verwachten van onze vleermuizen. De pronostiek was 5 à 6 voor Oostmalle en 6 à 7 voor Westmalle. Maar groot was onze verbazing in de ijskelder van Oostmalle zaten er 16 dieren. En in Westmalle waren er zelfs 19 stuks aanwezig. Voor details zie bijlage van Dirk Swaenen onderaan. In Westmalle vloog er een rond in de kelder en hingen er 5 aan de muur dit was de eerste keer dat we dit zagen. En zelfs toen we aan het tellen waren kroop er een vleermuis weg in een van diepe speten.

hier vind u alvast enkele foto's (via Dirk Swaenen)

 

Het is stilaan een serieuze vaste klassieker geworden bij Natuurpunt Noorderkempen: Valentijn Brems trekt weer met een geïnteresseerde schare, met verrekijkers beladen, vogelliefhebbers en een handvol telescopen naar het Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland. Een stilaan klassieke route waar, rond deze tijd van het jaar, wel een leuk allegaartje van gans- en ander waterwild te bekijken en te genieten valt. Wakker dommelend in een van de nieuwste i-bussen van Oostmalle Cars
Nabij Wemeldinge begon het serieuze werk, heel wat Kluten, Zaagbekken en Wulpen waren van uit de warme Malse bus een streling voor de kijkers. Echter niet zo voor een Kluut die ongenadig door een Slechtvalk aangevallen en met heel wat inspanning naar een eilandje overgebracht en genuttigd werd.

(verslag van Ludo Van Rossum, foto's op Google Photo's)

22 oktober, de dag kondigt zeer mistig aan. Eddy beloofde ons thuis te komen ophalen en inderdaad, stipt om half zeven stopte een zwarte Opel Vivaro aan onze voordeur en werden we samen met Rita naar de parking achter de kerk van Sint Antonius gereden. Alle andere medereizigers stonden daar reeds met pak en zak te wachten. Na een keurige verdeling van de verschillende reizigers over de drie Opels en de Camper van Eric werd het vertreksignaal gegeven en reden we over de kalme autoweg Wommelgem – Antwerpen – Brussel – Namen richting Bouillon. De rust en korte nacht hadden hun effect op toevallende ogen en hier en daar klonk zacht gesnurk.

Een mooie avond... de zomer geeft nog een beetje warmte en er hangt geen regen in de lucht.

Om kwart voor 7 komen de eerste mensen al aan... gelukkig staat vleermuis Bart alvast klaar om hen te begroeten en wegwijs te maken.
Rond half 8 kunnen we van start gaan met het programma. Zoals de vorige jaren starten de kinderen (ongeveer 35) met een vleermuizenspel. Ze kunnen een vleermuizendiploma behalen door te leren vliegen, eten, slapen, communiceren en insecten vangen als echte vleermuizen. Hangend aan een ladder of gezellig knutselend leven de kinderen zich uit onder begeleiding van een team enthousiaste vrijwilligers. Ondertussen luisteren hun mama’s, papa’s, grootouders en andere geïnteresserden naar Michels deskundige uitleg.

Tuin Ludo met kleine vosAls we spreken over hoogdagen dan zijn dat voor de vlinderwerkgroep ontegensprekelijk de jaarlijkse internationale vlinderteldagen. Het weekend werd ingezet met prachtig weer. Op zaterdag voormiddag mochten we als enige in Vlaanderen de VRT nieuwsdienst in onze vlindervriendelijke tuin ontvangen. Ze zorgden voor een mooie reportage in het 1uur journaal met een herhaling in het 7uur journaal. Tezamen met een artikel in “De Zondag” was de basis gezet voor een prachtige dag. Het prachtige zonnige weer met 27graden, de massale opkomst van zeker 150 bezoekers en 100 vlinders (20 soorten dagvlinders) en de fantastische inzet van de leden van de vlinderwerkgroep maakten samen een onvergetelijke unieke vlinderhoogdag. De talrijke vragen getuigden van een grote belangstelling en interesse. Hopelijk komt onze boodschap over en worden er wat mensen aangestoken om hun tuin ook wat vlindervriendelijker te maken. Na een deskundig geleid bezoek aan tuin en museum konden de bezoekers wat snuisteren tussen de natuurliteratuur en nog wat napraten in het natuurpuntcafe met een koele Gageleer. Wist je dat bij de nationale telling Zoersel op de tweede plaats stond van waargenomen soorten en provinciaal zelfs op de eerste plaats. Reden te meer om onze tuinen vlinderaantrekkelijk te maken.

Ludo

Op midzomernacht, de kortste nacht van het jaar planden we met de nieuwe vlinderwerkgroep een monitoring van nachtvlinders in mijn tuin. Omdat in deze korte nacht de nachtvlinders pas laat ontwaken zijn we onder ruime belangstelling om 21u gestart met een power-point presentatie . We hadden het over onze nachtvlinderfamilies met hun voornaamste kenmerken om vlotter te kunnen determineren. We spraken ook over de verschillende dagactieve nachtvlinders die bij nader toezien even talrijk zijn in soorten dan onze dagvlinders. In de 50-jaar oude verzameling kregen we nog eens een overzicht van de nachtvlinderfamilies. Door de microscoop konden we enkele details bekijken ,zoals vlinderschubben en het typische haakapparaat dat de achtervleugel met de voorvleugel verbindt. Tegen 23u was het donker genoeg om de eerste nachtvlinders op het witte laken te bewonderen. De zomer was al een uur oud en we hadden ongeveer een twintig soorten op bezoek gehad voordat we allen weer wat waarnemingen rijker huiswaarts keerden.

Vrijdagavond 19 u. De eerste kinderen komen toe...Ze hebben nog wat schrik om omgetoverd te worden in vleermuizen. Als de groep na een tijdje wat groter is geworden, durven er enkele flinkerds zich laten schminken. Snel daarna hebben Nina en Katrijn de handen vol om iedereen mooi te maken.
Maar er valt meer te doen. Hans en Annelies stormen het terrein op en sleuren ons allemaal mee in een fantastisch spel met opdrachten. We moeten de vleermuizen helpen om de moeilijkheden die zij tegenkomen te overwinnen. Dat gebeurt in een achttal opdrachten waarin we onze behendigheid moeten laten zien. Super leuk !!!

Jos jansen kon tijdens de wandeling de Waterspreeuw mooi op film vastleggen.

Monday the 6th. - Joomla Templates