Natuurpunt Voorkempen

Ransuil 1Recent kreeg Walter D. een telefoontje van Benny Van Ostaeyen uit Oostmalle dat er bij hem voor het raam een uil zat die blijkbaar niet meer kon vliegen.

Bij controle ter plaatse van Valentijn bleek het hier te gaan om een ransuil. Vroeger zouden we hiervan niet verschoten zijn, tegenwoordig is deze uil hier echter een zeldzame verschijning geworden in onze regio. Het beestje leek wel fel verzwakt en kon soms zelfs niet meer rechtop zitten. Het beestje werd dan ook toevertrouwd aan de goede zorgen van het vogelopvangcentrum Neteland in Herenthout (http://www.vocneteland.be/).

Hopelijk krijgen we van hier snel het goede nieuws dat hij of zij volledig hersteld is.

Dochter Lies kon van de ransuil enkele mooie foto’s maken.


ijskelders 03

Op 5 maart heeft onze vleermuizenwerkgroep nog een een keer de ijskelders in onze regio geïnventariseerd. In Oostmalle werden 11 baardvleermuizen gevonden. Dus meer dan bij de eerste telling.

In Westmalle hadden we 9 baardvleermuizen, 4 watervleermuizen en 2 franjestaarten.

hallowpipistrel1Jaarlijkse wintertellingen in de ijskelders op de kasteeldomeinen van Oost- en Westmalle.
Deze winter voerden we, onder de deskundige leiding van Dirk Swaenen, nogmaals twee tellingen uit van onze slapende gasten en ontdekte weer winterse soortenverschuivingen.

Sinds kort plaatsen we regelmatig een 'trailcam' in onze reservaten. Daarmee kunnen zowel overdag als 's nachts waarnemingen worden gedaan en dit zonder de fauna te verstoren. Onderaan vindt u enkele korte filmpjes die in verschillende reservaten of bij een van onze nestkasten voor steenuilen werden gemaakt. 

embed video plugin powered by Union Development

vleermuizen 01De jaarlijkse inventarisatie bevestigt opnieuw de positieve trend voor de verschillende soorten vleermuizen in onze regio.  Foto's van deze inventarisatie vind u hier.