12 januari - Gluhweinwandeling.
We halen een frisse neus in de natuur en nadien toosten we op het nieuwe jaar.
Lees meer
26 januari - Winterhondenwandeling.
VOLZET
We wandelen van Dishoek naar Zoutelanden in Zeeland
30 januari - nieuwe cursus Geologie.
2 februari - Wandelzoektocht naar damhert en vos in de Amsterdamse waterleidingduinen.
Met zijn 3400 ha zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen een van de grootste wandelgebieden in Nederland. We maken een grote wandeling door het gebied en hopen onderweg wat van de 3000 damherten te ontmoeten. Maar ook de vos laat zich heel geregeld van dichtbij zien in dit duingebied.
9 februari - Noten voor natuur.
Dirk Van Gorp en zijn vrienden brengen tijdens een sfeervolle avond gezellige muziek. Zij treden gratis op ten voordele van de gebiedsaankopen van Natuurpunt Voorkempen.
23 februari - Bomen en struiken herkennen in de winter.
We gaan na aan de hand van welke kenmerken we bomen en struiken op
naam kunnen brengen van zodra de bladeren afgevallen zijn.
27 februari - Hoe kweken en snoeien van kleinfruit (VELT).
Lezing (27/02/25) over de verschillende bessen en workshop (01/03/25) snoeien . We houden allemaal van lekkere bessen… en liefst uit de eigen tuin. Hoe kunnen we op een ecologische manier bessen kweken en een mooi oogst hebben zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen? Hoe en waar planten we bessen? Hoe snoeien we de verschillende bessenstruiken? Met welk gereedschap?
23 maart - Op zoek naar de kamsalamander.
Dankzij amfibievriendelijke fuiken maken we kennis met vier salamander-soorten: Vinpootsalamande-, Alpenwatersalamander,Kleine watersalamander en Kamsalamander. We bekijken het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.
29 maart - Nacht van de steenuil.
Na een korte uitleg over de steenuiltjes en onze werking daarrond maken we een wandeling en hopen we de steenuiltjes van Halle te zien of te horen.
13 april - Vogelwandeling in het Viersels Gebroekt.
We organiseren nu jaarlijks een themavogelwandeling: dit jaar met als thema de blauwborst. We rijden naar het Viersels Gebroekt en zoeken naar de blauwborst. De deelnemers mogen de vogel voor de volgende thema vogelwandeling kiezen (2026).
27 april - Wandeling langs het antitankkanaal
Tijdens deze lentewandeling verkennen we dit in eer herstelde gebied.
We laten de natuur op ons afkomen op dat moment.
1 mei - Vroegochtendwandeling met spek en eieren
Dit jaar gaan we weer ‘vroegochtendwandelen’ aan de Welvaart. We proberen jullie weer onze bos- en tuinvogels te leren kennen. Ook nieuw: geen koffiekoeken meer als afsluiting, maar wel spek en eieren.
4 mei - Bezoek plantentuin Meise
Sinds de omvorming tot Plantentuin Meise beleeft de voormalige nationale plantuin een ware heropstanding. Serres werden hersteld en opnieuw ingericht, nieuwe tuingedeelten werden aangelegd en in 2024 opende de Groene Ark, een plek om bedreigde plantensoorten te bewaren en te onderzoeken.
11 mei - Busuitstap naar de Blankaart
We rijden met de bus naar Natuurpunt reservaat De Blankaart. Daar nemen we de overzet met de fluisterboot. We wandelen terug door het reservaat met een gids. In de namiddag bezoeken we nog een ander natuurgebied in de streek, het Westhoekreservaat.
12 mei - Blootgattersquiz
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Blootgatters een leuke algemene quiz ten voordele van hun project ‘De Vallei van de Delfte beek’. Elke ploeg bestaat uit maximum 4 deelnemers.
Einde mei - Ringsessie steenuiltjes
We nodigen jullie uit om eens te komen kijken bij een ringsessie van jonge steenuiltjes. Datum, tijd en locatie: Weten we nog niet, dit hangt af van de steenuiltjes in onze regio. Vermoedelijk gaat de activiteit eind mei of begin juni door. Wil je er bij zijn, stuur dan een mailtje naar valentijn.brems@pandora.be en we houden je op de hoogte waar en wanneer deze activiteit zal doorgaan.
14 juni - Spaghetti take away
De Blootgatters houden opnieuw hun jaarlijkse spaghetti take away ten voordele van het project ‘Vallei van de Delfte Beek’. Je kan kiezen uit spaghetti Bolognaise (met vlees) of ‘veggie spaghetti’. Extra saus kan ook (bij)besteld worden. Voor de zoetekauwen is er ‘rijstpap op grootmoeders wijze’.