Natuurpunt Voorkempen

Voorkempen

De erfpachtovereenkomst de Welvaart is getekend.

Natuurpunt Voorkempen krijgt De Welvaart voor vijftig jaar in erfpacht van de gemeente Zoersel. Dat werd eind december beslist in de gemeenteraad en vorige week is ook de erfpachtovereenkomst getekend.  . We bedanken alvast de gemeente Zoersel voor het gestelde vertrouwen.

De Welvaart ligt aan de rand van het Molenbos in Sint-Antonius en sluit aan bij natuurgebied Hegte Heyde. Het was ooit eigendom van de vroegere gemeente Borgerhout en later van stad Antwerpen. Het stedelijk onderwijs organiseerde er lange tijd bosklassen.  Begin vorig jaar kocht de gemeente Zoersel het over van intercommunale IGEAN en nu werd beslist om het gebied in erfpacht te geven aan Natuurpunt. Het terrein van 2,5 hectare is bestemd voor verblijfsrecreatie en omvat een gebouw, een open terrein en bestaat verder uit bos. Centraal door het gebied loopt een waardevolle oude beukendreef. Sinds de verkoop door de stad Antwerpen in 2005 werd het terrein niet meer gebruikt en stond het gebouw leeg.

De bedoeling van Natuurpunt is om het verkommerde gebouw en het omliggende terrein opnieuw in ere te herstellen en er een natuur.huis uit te bouwen. Het zal dienen als uitvalsbasis voor allerlei activiteiten en krijgt opnieuw een natuureducatieve functie. Het is de bedoeling dat afdeling Voorkempen hier in de toekomst o.a. cursussen en vergaderingen kan organiseren. Het wordt ook opnieuw mogelijk om er jeugdkampen of bosklassen te organiseren. In de toekomst zullen ook twee jeugdbewegingen uit Zoersel er hun nieuwe onderkomen krijgen: JNM Voorkempen en de scoutsgroep van Kris Kras AKABE. Verder zijn er ook plannen om een deel van het terrein in te richten als speelbos.