Natuurpunt Voorkempen

Voorkempen

35 jaar vleermuismonitoring van de ijskelders “De Renesse” en “van der Straten - Waillet”.

ijskelder 'De Renesse'
ijskelder 'van der Straten-Waillet'

 

 

 

Op 29 december 2022 gingen wij met een klein groepje enthousiastelingen onze jaarlijkse vleermuismonitoring van de ijskelders doen. Dat was het 35ste jaar dat dit werd gedaan, een unicum in Vlaanderen. De ijskelders die we monitoren zijn  deze van het domein ‘ De Renesse’ in Oostmalle en deze in het kasteeldomein  van de familie ‘van der Straten- Waillet’ te Westmalle. Laatst genoemd domein werd in het recente verleden gekocht door de gemeente Malle.

.

sluisdeur met invloegopening

Een lokale groep vrijwilligers heeft zich de voorbije jaren ingezet om de ijskelders zo geschikt mogelijk te maken voor de vleermuizen. Hierbij is het belangrijk om het klimaat ( temperatuur en luchtvochtigheid ) in de ijskelders zo stabiel mogelijk te krijgen. Dit werd verkregen door het plaatsen van een dubbele deur met invliegopening, zodat we als het ware een sluis-effect krijgen.

succesvolle 'CD box'

Verder hebben vleermuizen graag plekjes om in weg te kruipen. Hiervoor werden door enkele “handige Harry’s” de befaamde CD-boxen ontwikkeld. Ze worden gemaakt van resten hout die bijeen gesprokkeld worden.
Jaarlijks worden deze kasten in de zomer ontdaan van spinnennetten e.d.

vleermuispopulatie 'De Renesse' (tot 2014)

Toen we bij de ijskelder van “De Renesse” kwamen, viel al direct op dat er een aantal vuurpijlen aan de ingang lagen. Onze vrees werd werkelijkheid : het aantal aanwezige vleermuizen was drastisch gezakt t.o.v. vorige jaren.
Dit mag ons echter niet ontmoedigen, want hier naast staande grafiek toont dat de algemene trend toch stijgende is.