Honderden belangstellenden zien hoe knap natuur.huis De Welvaart wordt.
Honderden belangstellenden kwamen op zondag 3 september ontdekken hoe De Welvaart herleeft. Bezoekers keken vol bewondering naar het geleverde werk en toonden oprecht belangstelling voor de
mogelijkheden die het gebouw biedt. En onder een heerlijk nazomerzonnetje, smaakte de paëlla voortreffelijk.
De opendeurdag trok een gevarieerd publiek aan. Er waren heel wat leden van de partij, ook van naburige afdelingen. Voor veel Natuurpunters is het even wennen dat de vereniging naast de natuurreservaten ook een gebouw gaat beheren. Maar vrijwel iedereen die ik sprak, is het er over eens dat dit een geweldige aanwinst is.
Getuigenissen.
- Ouders en kinderen van de JNM en de Akabe scouts kwamen ook al eens kennismaken met hun nieuwe onderkomen. “Jammer dat het nog een jaar duurt voor we kunnen verhuizen”, vindt Rozanne Van den Bosch (8). Ze zit bij de JNM en die hebben nu geen eigen lokaal. “Ik kan haast niet wachten tot we hier kunnen spelen.”
- Daarnaast keken heel wat buurtbewoners nieuwsgierig rond. Voor hen is het ook even aanpassen dat ze nieuwe buren krijgen, nadat het gebouw meer dan 15 jaar heeft leeggestaan en werd verwaarloosd. “Ik kom hier praktisch alle dagen voorbij met m’n hondje,” vertelt Louis (73). “Ik ben
blij dat het gebouw een nieuwe bestemming krijgt, want het was een schande om het zo te laten verkrotten.” - Raymond ging met Jos Renders op stap in de omgeving van het domein. “Wij wonen nu al heel wat jaren in Sint-Antonius en ik ga regelmatig wandelen in de bossen achter de kliniek en de trappistenabdij. Maar toch heb ik weer heel wat nieuwe dingen geleerd en zo kan ik de volgende
keer met andere ogen kijken naar deze mooie omgeving.” - Vrijwilligster Monique kreeg vrienden uit Westmalle op bezoek. Zij hadden de bossen rond De Welvaart nog niet eerder ontdekt. “Het is zo’n plekje waar je normaal niet komt. Maar het loont echt de moeite”, klonk het.
- Daarna raak ik aan de praat met een vrouw, die vertelt hoe ze als meisje op de Welvaart heeft gewoond. “Het was toen een vakantiedomein van de gemeente Borgerhout. Mijn vader was conciërge en we woonden in de witte villa, die eind jaren negentig is afgebroken.” Het ontroert haar zichtbaar om hier na zoveel jaren terug te staan en ze belooft om oude foto’s door te sturen.
- Er is ook een koppel, dat elkaar heeft leren kennen toen ze hier als monitoren op een zomerkamp waren. Ruim twintig jaar later beginnen hun ogen weer te fonkelen als ze de retro toiletten zien. We zullen maar niet vragen wat ze daar hebben uitgespookt.
Zomerse maaltijd
De paëlla was zonder twijfel één van de hoogtepunten van de dag. Inge en haar team hebben maar liefst 163 maaltijden geserveerd, waarvan een tiental vegetarische en kinderporties. “Dankzij sponsoring en schenkingen, loopt de opbrengst van deze dag op tot zo’n 3 500 euro”, weet penningmeester Walter. Dat geld gaat integraal naar het opknappen van het domein tot gastvrij natuurhuis.
Federaal parlementslid Nahima Lanjri kwam speciaal uit ‘t Stad om van de paëlla te proeven. “We kennen Inge van vroeger. Ze is heel bescheiden, maar samen met haar team heeft ze toch heel lekker gekookt. We hebben samen met andere vrienden en sympathisanten genoten van een heerlijke maaltijd voor het goede doel.” De plaatselijke politici lieten het zich trouwens ook goed smaken.
De vrijwilligers hebben er net zo van genoten. “Ik heb overal wat kunnen helpen en leuke nieuwe mensen ontmoet”, vertelt Karina. “Terwijl je bezig bent, kan je een praatje maken met andere vrijwilligers en bezoekers. Allemaal mensen die ook van de natuur houden. Misschien moeten we dat vaker doen.” Frieda vond het een ‘fantastische dag, leuke sfeer en een toffe ploeg’. Paul is het daar volmondig mee eens. “We schrijven geschiedenis in Zoersel”, zo besluit hij